Du er her: 
lørdag21mar2020

Sang til sjælen af legendariske Amarcord fra Leipzig

lørdag21mar2020 kl. 20:00 - 21:30

Pris 100 kr. / u. 25 år 50 kr. billetter og mere info viborgfestival.dk

Vokalensemblet Amarcord fra Leipzig er blandt verdens førende vokal-ensembler, og koncerten rummer motetter fra det 15. og 16. århundrede, hvor de fleste er skrevet af medlemmer af Bach-familien.

 

De fem stemmer i Amarcord har opnået legendarisk status for deres homogene lyd. Fem sangere, der sammen udforsker hver sangs karakter for at bringe den til live for publikum. Fem sangere i så perfekt harmoni med hinanden, hvor deres ‘vokale instrument’ spænder over toner som et helt orkester.

 

Amarcord minder os om, at sang er den mest naturlige form for musik – produceret af kroppen til sjælen.

 

Det startede alt sammen i Leipzig. En by, der har åndet, levet for og fejret musik i århundreder. Vokalkvinteten Amarcord blev dannet i 1992 af medlemmer fra St. Thomas’ Drengekor, der drømte om at skabe en karriere ud af deres fælles passion for vokalmusik. Efter en række CD-indspilninger, priser og international opmærksomhed har Amarcord nu været et yderst velkendt navn blandt vokalensembler. Mange siger endda, at de er i en klasse helt for sig!

 

Deres kendetegn er stilistisk variation, og der er formentlig ingen andre vokalensembler så varierende og fleksible som Amarcord. De fem sangere giver stemme til middelaldersange, renæssancemadrigaler og romantiske kompositioner. Med rødderne i en by hvor Johann Sebastian Bach levede og arbejde i årtier og med performanceevner, der er velsignet med naturlig sikkerhed, formår de fem sangere  at intonere arven fra Bachs vokalmusik, opfinde nye opfindesomme arrangementer af traditionelle folkeviser og tilmed sætte deres eget præg på jazz- og soulsange. Selv om de behandler hver stilart for sig, er resultatet altid typisk Amarcord: Gennemført, harmonisk sofistikeret og storslået fremført.

 

Bag amarcords succes ligger sig en nysgerrighed for musik i alle dens stilistiske afskygninger, genre, historie, komposition, tradition og unikke væren. Gennem årene har medlemmerne besøgt mere end 50 lande, hvor de holder øjne og ører åbne og leder efter fremtidige koncerter i den lokale musikarv. Musik, musikere, mennesker og steder smelter sammen i en symbiose, der forbliver drivkraften bag Amarcord.

 

Lige nu er Amarcord på toppen af deres evner med deres musikalske perfektion, konceptuelle dygtighed og verdensklasse stemmer. At opleve disse fem exceptionelle sangere fra Leipzig er uforglemmeligt. Ensembles navn er i øvrigt utroligt rammende, for ordet “amarcord” betyder – i Emilia-Romagna dialekten – ‘Jeg husker’. I deres optræden graver Amarcord nemlig musikalske juveler op fra både datid og nutid og skaber derved for publikum en uforglemmelig aften, der vil komme til at leve længe i hukommelsen.

 

Tidspunktet for koncerten i Søndermarkskirken falder i øvrigt sammen med både J.S. Bachs fødselsdag og den europæiske dag for tidlig musik. Og ved koncerten er ensemblet udvidet med sopran og mezzosopran – til Amarcord Plus.

 

Program:

Jesu, meine Freude

– Motetten der Bach-Familie, von J. H. Schein, H. Schütz und anderen

Johann Michael Bach (1648 – 1694):

Sei lieber Tag willkommen

Philipp Heinrich Erlebach (1657 – 1714):

Wer bin ich, Herr Herr

Liebholdt (gest. 1726):

Habe deine Lust an dem Herren

Johann Hermann Schein (1586 – 1630):

O Domine Jesu Christe

Heinrich Schütz (1585 – 1672):

Ich weiß dass mein Erlöser lebt

Johann Michael Bach (1648 – 1694):

Unser Leben währet siebenzig Jahr

Johann Christoph Bach (1642 – 1703);

Der Mensch vom Weibe geboren

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750):

Jesu, meine Freude

 

- i Sognesalen, Søndermarkskirken