Sognerejse for Søndermarkskirken, Viborg – og andre interesserede

SKOTLAND-NORDENGLAND

EDINBURGH | LINDISFARNE | HADRIAN

NY DATO: SEPTEMBER 2022
Grundet usikkerhed omkring Coronasituationen udsættes rejsen indtil videre til efteråret 2022.

TRE HISTORISKE BRIKKER TIL EN REJSE

Rejseledere
Birgitte Thun og Flemming Stentoft, Alison og Jakob Hoffmann

Siden bliver snarest opdateret med nye dokumenter.

Hvorfor vil de ikke være sammen med os i EU, de briter. En del af forklaringen kan sikkert findes i den lange og stolte historie på den 242.000 kvadratkilometer store ø. Verdens 78. største. Over 55 millioner mennesker og sin helt egen kultur.

Evigt forfulgte, først romerne der invaderede den største del af Britannien, siden vikingerne og så EU.

Den romerske kejser Hadrian var så bange for skotterne, som han kaldte barbarere, at han i årene 122 til 128 byggede en stor mur fra vestkyst til østkyst. Muren var 120 km lang, havde mange fæstningsværker til beskyttelse og en by til soldaterne.

Den keltiske kristendom kom til Nordengland fra Irland via Skotland. Munke fra Iona byggede kloster på Lindisfarne i 635.

I år 793 mærkede englænderne for første gang “nordboernes vrede”, da danske vikinger overfaldt det rige og magtfulde Lindisfarne-kloster i Northumbria. Plyndringen blev begyndelsen på 250 års skandinavisk hærgen i Europa.

Ingen kunne huske så slemt et år som år 792. Det ene ildevarslende tegn efter det andet havde vist sig i form af hvirvelvinde og voldsomme tordenvejr.

Og snart efter havde hungersnød hærget kongeriget Northumbria i det nordøstlige England. Munkene i klostret­ på øen Lindisfarne følte sig dog sikre. De bad, levede­ ydmygt og viede deres­ liv til Gud

Men da klostrets munke kom ud af kapitelsalen efter deres morgenbøn den 8. januar 793, så de to skibe med dragehoveder på vej mod stranden neden for klosteret.

Da skibene nåede ind på lavt vand, sprang 100 svært bevæbnede og barbarisk udseende mænd ud af skibene og løb råbende op mod de rædselsslagne munke.

Flere munke faldt på knæ og bad inderligt til Gud. Resten løb ind i klosterkirken. Gennem kirkens vinduer kunne de høre deres klosterbrødres bønner blive afløst af smertensskrig. Munkene faldt på knæ foran alteret og bad.

Læs mere HER